21/11/12

Ειδη Πελλετ - Τιμες

Πέλλετ ξύλου για λέβητες πέλλετ

ΠΕΛΛΕΤ ΑΠΟ 100% ΚΑΘΑΡΟ ΞΥΛΟ
Κάνατε μία σοβαρή επένδυση αγοράζοντας ένα λέβητα πέλλετ. Το επόμενο σημαντικό βήμα είναι να αγοράσετε το σωστό πέλλετ ξύλου για να μην αντιμετωπίσετε προβλήματα καύσης όπως να σταματάει ο καυστήρας ή να γίνεται ατελής καύση του πέλλετ.

Ένα είδος πέλλετ υψηλής απόδοσης παρασκευασμένο από 100% καθαρό ξύλο είναι το πέλλετ οξιάς.
Το πέλλετ οξιάς έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
Θερμική απόδοση : 5,2kwh/kg
Ποσοστό υγρασίας : <7%
Ποσοστό στάχτης : <1,1%
Διάμετρος : 6mm
Πιστοποίηση : DIN 51731
Πωλείται σε συσκευασία: Σακούλα των 15 κιλών Χ 70 σακούλες / παλέτα. Βάρος παλέτας 1.050 κιλά
Για να μην ταλαιπωρηθείτε αλλά και για να μην σας πουλήσουν ο,τιδήποτε άλλο σαν πέλλετ ξύλου, θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε κάποιες χρήσιμες πληροφορίες.

ΕΙΔΗ ΠΕΛΛΕΤ
Οι 3 βασικές κατηγορίες των πέλλετ είναι:
1) τα WoodPellets που είναι κατασκευασμένα από 100% ξύλo,
2) τα BioPellets που κατασκευάζονται από ενεργειακά φυτά, και
3) τα AgroPellets που κατασκευάζονται από αγροτικά υπολλείμματα.
Εκτός από αυτές τις 3 βασικές κατηγορίες, στην αγορά υπάρχουν πέλλετ που κατασκευάζονται με διάφορες μίξεις.
Η καλύτερη ποιότητα πέλλετ είναι αυτή των WoodPellets. Η τιμή τους είναι ανάλογη με το είδος του δέντρου. Με σειρά καλύτερης ποιότητας τα δέντρα είναι, οξιά, βελανιδιά, έλατο, πεύκο.
Στην αγορά θα βρείτε πολλούς "ειδικούς" και σχεδόν όλοι θα σας πουν ότι τα πέλλετ που πουλάνε είναι τα καλύτερα, κατασκευασμένα από καθαρό ξύλο, κλπ. Δυστυχώς όμως δεν είναι έτσι τα πράγματα. Οι σωστοί επαγγελματίες που πουλάνε πράγματι πέλλετ από καθαρό ξύλο 100% είναι πολύ λίγοι. Οι πιό πολλοί πουλάνε πέλλετ που είναι παρασκευασμένα από μίξεις όπως, 40-50% διάφορα ξύλα & 50-60% αγροτικά υπολλείμματα ή ακόμη και άλλα απορρίμματα αγνώστου ταυτότητας.

Ολοι οι εγκεκριμμένοι κατασκευαστές αναγράφουν στη συσκευασία το είδος του ξύλου από το οποίο έχουν παρασκευαστεί τα πέλλετ, καθώς και τις ιδιότητές τους. Αν δεν δείτε αυτές τις πληροφορίες στη συσκευασία, μην αγοράσετε αυτό το πέλλετ. Το πιό πιθανό είναι να μην είναι πέλλετ καθαρού ξύλου.

Θα προσπαθήσουμε να σας δείξουμε σε φωτογραφίες τα διάφορα είδη πέλλετ και τους διαφορετικούς χρωματισμούς που έχουν, ώστε να μπορείτε να τα ξεχωρίζετε.







Πολύ σημαντικό είναι να γνωρίζετε ότι ένας λέβητας πέλλετ που καίει πέλλετ χρώματος καφέ (και γενικά σκούρου χρώματος), στους αυλούς απαγωγής των καυσαερίων δημιουργείται 10-20% περισσότερο "πουρί". Αυτό θα φανεί τόσο από την μη καλή λειτουργία του λέβητα όσο και κατά τον καθαρισμό του. Το "πουρί" αυτό είναι σαν σκληρή κρούστα καραμέλας που ουσιαστικά είναι πυρίτιο και δημιουργείται από τις κακής ποιότητας προσμίξεις του πέλλετ.

Με το λευκό πέλλετ (από 100% καθαρό ξύλο) η παραγόμενη στάχτη θα είναι καθαρή και ο λέβητας θα δουλεύει χωρίς διακοπές.
Όλοι οι κατασκευαστές λεβήτων πέλλετ στην εγγύηση που σας δίνουν δηλώνουν ότι, δεν ισχύει καμία εγγύηση καλής λειτουργίας όταν προκύψει βλάβη λόγω κακής ποιότητας του πέλλετ.

Στην πιό κάτω φωτογραφία φαίνονται καθαρά τα αποτελέσματα της καύσης ενός λέβητα που καίει πέλλετ από καθαρό ξύλο και στην δεξιά πλευρά τα αποτελέσματα της καύσης του ίδιου λέβητα που καίει καφέ πέλλετ. Είναι εμφανής η διαφορά.


Επίσης, τελευταία κάποιοι "επιτήδειοι" εκμεταλλευόμενοι την ημιμάθεια ή ακόμα και την άγνοια των καταναλωτών, πουλάνε ένα "ζαχαρί" πέλλετ που παρασκευάζεται από κυπαρίσσι και υπολείμματα καλαμποκιού σαν λευκό πέλλετ οξιάς.


Αν έχετε καλή όσφρηση, τότε μυρίζοντας το "ζαχαρί" αυτό πέλλετ θα αισθανθείτε τη μυρωδιά του καλαμποκιού η οποία δεν έχει καμία σχέση με ένα ξύλο δάσους όπως είναι η οξιά. Το πέλλετ οξιάς δεν είναι άσπρο. Έχει ένα μπέζ χρώμα.
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αγοράζετε πέλλετ εισαγωγής. Υπάρχουν πολλές Ελληνικές εταιρείες παραγωγής πέλλετ με πολύ καλό προϊόν και τηρώντας τις διεθνείς προδιαγραφές.

ΤΙΜΕΣ ΠΕΛΛΕΤ
Οι τιμές για πέλλετ οξιάς 100% κυμαίνονται από 275 έως 285 ευρώ / τόνο (μαζί με τον ΦΠΑ).
Τα υπόλοιπα είδη πέλλετ έχουν πιό χαμηλές τιμές, π.χ. πέλλετ ελιάς 250 ευρώ / τόνο.

Να θυμόσαστε ότι 2 κιλά πέλλετ μας αποδίδουν σε θερμότητα όσο 1 λίτρο πετρέλαιο. Όσο λοιπόν η σύγκριση τιμής των 2 κιλών πέλλετ = 0,55 ευρώ με την τιμή 1 λίτρου πετρελαίου = 1,40 ευρώ παραμένει σε αυτά τα σημερινά επίπεδα, είναι εμφανές ότι έχοντας λέβητα πέλλετ πετυχαίνουμε μεγάλη οικονομία.

Online υπολογισμός εξοικονόμησης με πέλλετ ξύλου έναντι του πετρελαίου
(βάλτε τις δικές σας καταναλώσεις και τιμή πέλλετ ανά τόνο για να δείτε την εξοικονόμηση σε €)

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ
Επίσης ένα πολύ σημαντικό στοιχείο στα συστήματα θέρμανσης με λέβητες πέλλετ είναι το δοχείο αδράνειας, με το οποίο πετυχαίνουμε ακόμα μεγαλύτερη οικονομία ενέργειας.

Δοχεία Αδρανείας ASSOS BOILERS
Επικοινωνείστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δοχεία αδρανείας. Θα χαρούμε ιδιαίτερα να λύσουμε οποιαδήποτε απορία σας και να σας βοηθήσουμε στην εγκατάσταση του συστήματος θέρμανσης του σπιτιού σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου